Aku Nak Buat Apa , Kena Buat Apa , KAU NAK AKU BUAT APAA ?

Entry ringkas jap.



Title dah jelas jelas menunjukkan aku nak protes. Masalahnya yang aku nak bagitau sekarang ni, cuba kau orang fikirkan untuk aku, apa yang patut aku buat masa aku kerja untuk penuhkan setiap saat di kedai dengan sentiasa bekerja dan sentiasa tidak duduk mahupun bersenang lenang suka ria.

Dari pagi, menyapu mengemop mengelap membunuh habuk (??). Lepastu menghapus sawang yang mengganggu pandangan, yang tak mengganggu pandangan aku biar je ngeh ngeh. Kemudian menyusun kasut-kasut yang tonggang terbalik tah siapa tengok kasut sampai cemitu ganas sekali macam harammm. Lepastu susun baju biar susunan antara hanger dengan hanger teratur which is bila aku fikir balik perbuatan ini seolahnya sia-sia sebab ramai je orang yang datang tengok baju sejam dua jam lepastu keluar tak beli pape dan susunan baju? Takyah nangis lah. Terima jelah hakikat T________T

Kadang-kadang cari seluar yang tak ada tag harga atau saiz (yang mana sebenaunya aku tau tag tu tak cabut sendiri tapi ada customer yang buat taktik nak dapat harga lagi murah memang gedik lahabauu). Selalu semua tu siap sebelum pukul 2. So apa lagi duduk lah kan takkan nak pakai tenaga batin berdiri habis-habisan sampai pukul 9 malam kan. And the rest of the time, aku duduk. Duduklah. Berapa kali nak ulang ni. Kalau ada customer layan apa-apa yang dia tanya. Kalau dia beli bungkuskan lah. Itupun kalau dia beliiiiiiii

Tapi malangnya tadi pagi aku demam. Kerja jugaklah kan, takkan last minute nak cakap cuti kan. Bulan ni je dah dua kali tau aku demam, pergi kerja.. tapi tidur kat kedai. Heheh maap.. Maap.. Petang sikit tu dah ada kekuatan sikit aku bangunlah ambik henfon nak buat apa yang patut sambil dengar lagu and then ada mesej.

Dari bos.
...[sebahagian ayat dalam sms di-censor untuk keselamatan saya dan keluarga saya -.-'']

"pokpek pokpek pokpek ..ni lagi sorang budak ni, datang sini tah buat pape tah." Maksudnya, aku datang kerja cuma duduk tak buat apape.

Oh aku tak nak cerita keburukan orang publicly, di blog, di mana mungkin 20 orang dari seluruh dunia akan membacanya, nak cerita kat cousin aku boleh lah so dipendekkan cerita.

Nak tanya pendapat korang, selain kerja-kerja yang aku dah mention kat atas, kerja apa lagi yang boleh aku buat supaya setiap saat aku kat kedai tu diisi dengan 'kerja'. So lepas ni takdelah bos aku nak sakit hati dengan aku kan, even dia sebenarnya tak nampak pun apa aku buat kan. Ya aku rasa terhina sikit.

Akakkk ! Saya rindu akakk ! T_______T

Okay cepat jawab ! Kalau tak jawab pun, HIBURKAN LAH HATIKU YANG GUNDAH ! Sekian wassalam.



9 wishes received:

  Liyana Mujahid

February 26, 2011 at 11:34 PM

ko ngaji jee..agaga
bia bos ko lembut hati, amik jd menantu tross..
xyah kerja dah..

eheh! ;p

  ieka darlink

February 26, 2011 at 11:54 PM

ye aku tau bos ko tu muka pon memang kerek.

kalau nak aku bagi cadangan, liyana kat atas dah bagitau dulu.
kau baca la yasin depan dia. siap bakar kemenyan macam ada orang meninggal pastu letak air mineral sebotol buat air yasin.

cer tengok bos ko bole pegi ke tak bole pegi.

  scha al-yahya

February 27, 2011 at 12:30 AM

orang melaka ke awk nie???hehehehe

  si pendek dan moody

February 27, 2011 at 12:35 AM

liyana mujahid.
menantu pekebendenye sayang, anak dia baru 6 tahon ! pempuan pulak tu kau nak suroh aku kawen dengan budak bawah umur same jenis kee

nanges aku kangg T__T


ika.
macam dahsyat sangat tu kot. kang takde pelanggan aku jugak weh yang rugik weh !


scha.
takde lah saje gedik2 ngeh3

  pikah yang baik

February 27, 2011 at 7:47 AM

cuba wt mcm nie..bos dtg br awk stat wt keja2 2 suma...kalo bos tanya napa bru nak wat keja?takut bos xnampak..hehe

  syabil.sukor

February 27, 2011 at 9:37 PM

haha~ buat bodoh jer~
kalau taknak penat2~
g kerja kat kedai roti~
dapat makan free~
diet pun boleh~ =D

  si pendek dan moody

February 27, 2011 at 9:48 PM

to ika.
forgot to mention to u lah, aku pecaye yang se-kerek2 wajah bos aku tu bila kau cakap dgn dia mesti dia 'ayu' punyalah.

dengan aku? nebermind. hahah.


to syabil sukor.
ah makan roti cepat muak.

eh. haahlah, boleh dietttt ! tapi kedai roti tak ada kat ijok. kah kah.

  Mawar Merah

February 28, 2011 at 4:48 PM

Tu la. Bosses ni kdg2 xphm kita.Dia wt rules-no eating in the shop (ok fine sbb rude mkn dpn customers), no sitting (ms customer ada xkan nak duduk kan), no giggling la, no sleeping la. Mmg la kita xbuat semua2 tu semasa bekerja n ms customer ada. Tp dh customer xmasuk, xkan nak berdiri mcm patung je kot kan.

  menusuk hati

February 28, 2011 at 5:57 PM

buat2 pengsan setiap kali jumpa bos

Related Posts with Thumbnails