Tutor : Set Up A Mini MP3 Player In Your Entry .

Salam dan selamat pagi. Tak mahu cakap banyak aku nak bersiap pergi keje ni, ecewahh. Aku belajar buat ni dari JejakaTerhangat, memang hangat weh dia tu :DD Sekarang baca dan belajar betul-betul.


Pertama sekali kita perlukan segala ingredient yang diperlukan:


Install software tu then open. Dan tab dropbox tu tak payah close bukak aje okay.


1. Kecilkan saiz mp3. Dah open software tadi, klik button "Big mp3s to Small" macam yang arrow merah tunjuk tu.



Add mana-mana file yang kau orang nak. Lepas habis convert cari file tu kat D:/ make sure file tu ada.


2. Upload that smaller mp3 to dropbox.


Klik "Public" dan uploadkan file mp3 tadi. Selesai upload, right-click pada file dan pilih "Copy public link". Tekan CTRL+C pada link tu.


3. Kopi kod mp3 player ini.


<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://dl.dropbox.com/u/12853569/Mp3/player.swf" id="audioplayer1" height="24" width="290"> <param name="movie" value="http://mustafastc.fileave.com/player.swf">
<param name="FlashVars" value="playerID=1&amp;soundFile=[URL-MP3-KAT-SINI]">
<param name="quality" value="high">
<param name="menu" value="false">
<param name="wmode" value="transparent"></object>


Highlight tulisan warna merah tu, dan klik CTRL+V. Make sure tak terhighlight yang lain selain [URL-MP3-KAT-SINI] sahaja, okay?



4. Kopi kod akhir tadi, dan pes pada entry kat "Edit HTML". Senang.


Prebiu post tu tengok jadi ke tak. Kalau tak jadi takyah buatlaa. Muahahaha. Ayuh tekan PLAY untuk dengar lagu mission accomplished.

    Jasmine Ting Zhu - Xing Fu De Chi Pang


    A big thankful thanks to Jejaka Terhangat, best. Ada tutorial yang lebih lengkap ;D



    6 wishes received:

      Jejaka Terhangat

    January 26, 2011 at 9:14 AM

    wahhh..nice..

    tp mcm JT kata..kalo tak masukkan info nama artis dan tajuk lagu sblm upload..nnti nama artis ngn tajuk lagu tu tak kluar masa kita play lagu tu..

      anisidayu

    January 26, 2011 at 12:48 PM

    nice tuto! :)

      Budak Giler Cadbury

    January 26, 2011 at 1:05 PM

    buat la tuto lain pulak :)

      arep_lockermonth

    January 26, 2011 at 4:45 PM

    huhu..nice one!

      Mr. TN_SkY

    January 26, 2011 at 6:33 PM

    Thanks for da info..hee :-)
    nak try..

    HANYA ORANG GILA YANG BERFACEBOOK???

      lily lotus

    January 28, 2011 at 4:40 PM

    tenkiu sifu :)

    Related Posts with Thumbnails