Cara Timbang Berat Blog : Old Skool Stuff =P

Hello.


Hai selamat petang. Apa khabar? Sihat? Dah makan tengahari? Macam mana dengan minum petang? Jom minum dengan aku. Haha.

Cerita tentang timbang-timbang blog mungkin sudah lapuk dalam kalangan blogger-blogger sekalian.. (Ceh ayat skema Bahasa Malaysia SPM 2010). Tapi saje aku bawak naik balik sebab sejak kebelakangan ni aku rasa blog aku lambat sangat loading la. Slow macam puaka. Apa pendapat korang?


Fakta tentang berat blog/ kelajuan blog untuk loading

SATU. Secara kasarnya, sesebuah page yang memerlukan masa sampai 5-8 saat untuk loading akan kehilangan kira-kira 1/3 pembaca (kalau tak baca, apa guna ada blog?)

          Yelah, bayangkan. Setakat nak masuk belog sekor nak kena tunggu setahun loading, cuba kira berapa kos internet kita kena bayo sekarang ni. Hiperbola sikit ya kawan-kawan.


DUA. Aku ada terbaca kat blog seorang gadis (ceh), dia kata berat blog yang terbaik ialah 200kb ke bawah. Itu berat ideal okay, dah macam check BMI pulak.

          Ini blog dia, ATIQAH presidennya. Belog dia nih kau taip aje "Timbang Berat Blog" pastu tekan 'I'm Feeling Lucky' terus keluar belog dia. Cemburu betul aku.


Ha best tak fakta aku bagi? Walaupun dua ketul cuma tolonglah hargai penat aku taip tau -.-"

Korang tak pernah timbang kan? Cakap tak pernah timbang. Kalau tak nak kena bunuh, pergi site ni:


Jangan tanya yang mana baik yang mana jahat ek, dua-dua fungsi sama aje. Tapi yang aku sedih betul.. Dua-dua puaka dengan aku. Aku kata berat paling ideal 200kb ke bawah kan? Tengok.


Tukang Timbang 1 kata..

Awal-awal dah main kasar.



Try Tukang Timbang 2 pulak. Rasa nak maju so aku bandingkan dengan blog taiko lain, hehe :P

.

.

.

.

.

Tsk. Langit dengan bumi dengan bawah tanah.
T____________T






notajahanam: Jiran aku sebelah ni nak ber'HOI-HOI' pulak aku tampa karang.


Sedekah LIKE dapat pahala tauu T__T



7 wishes received:

  mira_nas

December 31, 2010 at 5:04 PM

yep.. blog memang tak ley berat2 nanti orang lari maaa

  nub

December 31, 2010 at 5:41 PM

ceq punya arini baru dpt 97..tu pon rasa lambat lagi...

adoiii

  afuan shah

December 31, 2010 at 5:50 PM

hahaha..bole plak maen timbang2...
kalau cek ni ringan(berat badan) ada efffect x??kuang3

  si pendek dan moody

December 31, 2010 at 5:57 PM

@mira_nas;
tulah pasal ..tsk tsk T__T


@nub;
wargh gila ringan, 97 ?!!


@afuan shah;
haha try la, n u'll be the first

  afuan shah

December 31, 2010 at 6:09 PM

kuang3

  Encik Ska

December 31, 2010 at 6:13 PM

Terpaksa tekan takut kena bunuh, haha :)

  -atiQah-

December 22, 2011 at 10:28 PM

wahhh..ada nama blog kite lah. hehe. terima kasih! :)

Related Posts with Thumbnails