Tutor: Tukar Icon Blogger

Ini juga satu tutorial yang buat saya nervous nak buat. Sila jangan muntah kepada saya okay. Tutor ini direkues khas oleh Cik Gadis Konfiuss. Icon rasmi Blogger yang berbentuk B itu boleh ditukar kepada ikon yang lain untuk tujuan me'unikkan' blog *cecece.. Macam ikon bintang yang berpusing-pusing comel tu sebelah nama saya. ZITHER. Kiut kan?

Nama lain yang famous bagi ikon ini ialah favicon. Jadi kalau ada masalah sila google sendiri. Hakhak. So cik gadis, harap kekonfiussan cik tu dah tak konfius lepas baca ni, okay si konfiuss? Okay let us start step by step.


1. Dashboard > Layout > Edit HTML.


2. Tekan CTRL F dan cari kod di bawah ini:


]]></b:skin>

</head>



Untuk lebih faham, tengok betul-betul gambar skrin yang saya capture bawah ni:



 Dah jumpa?


3. Kemudian copy (CTRL C) kod di bawah dan pastekan ia (CTRL Vdi atas  </head> yang di highlight kan macam kat atas tu.


<link href=' URL IKON YANG AWAK SUKA' rel='shortcut icon'/>





Simply.. ia akan jadi macam ni:





4. Gantikan "URL IKON YANG AWAK SUKA" dengan url ikon yang awak suka. Ouh, ayat sama dan berulang. Tapi memang ini yang saya nak cakap.


Antara ikon cute-cute yang awak boleh cuba, tak nak cuba pun tak apa. (kalau tak cuba memang saya gigit-gigit awak!) T__T



http://dl8.glitter-graphics.net/pub/434/434518xlbzh5vtds.gif 


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1008/1008838wybxuht5da.gif


http://dl4.glitter-graphics.net/pub/536/536374qelg9xv2hk.gif


http://dl6.glitter-graphics.net/pub/638/638146kvkkfs33zm.gif

 
http://dl2.glitter-graphics.net/pub/706/706282kaaom301hk.gif


http://dl2.glitter-graphics.net/pub/439/439702yc1s6yyoii.gif



ATAU


--> cara yang lebih mudah ialah, dengan mengkopi lokasi imej. Okay saya tau anda tidak faham. Bagus, anda normal. Tengok sini, kalau raboon keliklah sebagai ganti susu Dumex dan Enfagrow. (>.<)



Cara ini lebih mudah, hanya right-click pada mana-mana ikon yang awak rasa comel kiut tertarik dan menarik, kemudian klik Copy Image Location seperti yang dipapar di atas.

Okay, pilihla mana-mana yang awak rasa sesuai dan masukkan sahaja ke dalam kod (CTRL V). Cuma amaran lah ya untuk awak-awak semua ni, jangan copy ikon saya. Sounds gentle but I'm serious. Siap kalau saya jumpa. (^__^)


>> okay, masukkan sahaja URL yang diidamkan dan ..


5. Preview dahulu untuk memastikan tiada error, dan kemudian kelik Save Template.


Haha dengan penuh lelah akhirnya tutor ini telah siap~  Fuhh..


Ewah, menggedik pulak dia nih.


Peringatan jugak ya kepada sesiapa yang terover excited nak ambik pakai ikon besar gedabak, lupakan ajelah hasrat awok tu. Takkan keluarnya dia sebesor tu. Goodluck dan selamat mencuba! (^_^)


 
Ini tandatangan saya ---------------------------------------------------------------->




*update, "Ehh.. kalau tak jadi cakap tau!"








9 wishes received:

  Syira ITIK KEJ♥M

June 6, 2010 at 11:23 PM

zither! sy sngat sukeeee tutorial ni.... dah lama hendak tukar icon blogger dgn gmbar itik tp xtau pula. skg dah tau! mekaseh3


:D :D

  rara :D

June 7, 2010 at 12:48 AM

thanks 4 your toturial . :D

  DaKMuO

June 7, 2010 at 9:18 AM

Salam..

Waaa.. menari la tutorial ni..

Mekasih di atas sharing ni..

Share la tips2 n trick lagi k..

Jom Terjah > http://dakmuo.frenzyfm.my

  NichKhun

June 7, 2010 at 10:10 AM

zeither.. hehehe saya nak buat neyh taw.. amek ilmu sini.. tengs.. hehehe

  cikgadis konfiuss

June 7, 2010 at 1:00 PM

wahhhh bestnya!! yeayyy!! arigato! =)

  LaNuNsepet

June 7, 2010 at 6:26 PM

tq 4 da tips..
tp kalau ikon animasi kat google chrome tak jadi animasi
dier statik jar..

kat mozilla jar animate...
tp tq 4 sharing..

jom melanun...
ada tips trafik dari lanun

  darlia

June 8, 2010 at 4:06 PM

zither : tq so much frenz..tp x jd la hukhukhuk

  darlia

June 8, 2010 at 4:08 PM

dear zither,
so great..bgus la awk nie tp knp yg sy x jd..mls lg nk say thankz hahaha

  khalidahmacambaguss~O_o

June 9, 2010 at 9:22 AM

yeessss...!! saye berjaya...!!
saye sayang awak....hahaha
saye suka...awak genius...!!

dont quit in giving tutorial ok...mekasih...;)

Related Posts with Thumbnails