Tutor : Tambah & Ubah Widget LinkWithin :)

Assalamualaikum selamat pagi kita berjumpa lagi. Hahaha. Hari ni mood terasa sangat bagus jadi saya dengan baik hatinya ingin beri tutorial tentang widget LinkWithin. Jadi baca sajalah kalau kamu-kamu dah ada. Haha!

Sape-sape taktau widget ini rupanya macamana, tengok at the of this post.

Ia ada 3 thumbnails dari post yang direkemen untuk baca. Haha lawaknya definisi saya ni.



Cara nak pasang widget ini adalah sangat mudah. Petik jari je.
*kalau petik jari aje memang boleh siap kot.


1. Lihat pada widget LinkWithin di bawah post ini dan klik pada link "LinkWithin" seperti tertera dalam gambar.

 Yahh kelik di situ dan serta merta anda akan dibawa ke site khas untuk menambah widget ini.



Atau serta merta boleh klik   S I N I  =)



2. Adjust setting widget mengikut kemahuan, setkan berapa thumbnails untuk didisplay atau direkemen pada pembaca. Seelok-eloknya tengok dulu kesesuaian mengikut blog masing-masing.


Kalau rasa ruang antara blog post dengan sidebar adalah luas, boleh guna 4 thumbnails.

Sebaliknya ruang post yang ciput seperti anda lihat di blog ini, segojes-gojesnya letaklah 3 thumbnails sahaja  :)



>> Kemudian hasilnya secara umum akan jadi seperti ini :









untuk tumbesaran special, klik pada gambar.



3. Akhir sekali ialah, mengubah title widget tersebut, dari  "Anda mungkin juga meminati"  kepada apa-apa sahaja title yang diidamkan (^_^).

Contohnya :



Caranya simple.

1. Pergi ke Dashboard > Design > Page Elements.

2. Klik  "edit"  pada elemen LinkWithin yang baru dimasukkan.

3. Pastekan kod ini di atas kod asal dalam Element tersebut.


<script>linkwithin_text='TITLE IDAMAN'</script>

tukar perkataan berbold biru tersebut supaya jadi seperti begini,


<script>linkwithin_text='Heyy, Jom Terjah'</script>


4. Save dan silalah drop comment untuk mengutuk ~ (^__^)



 



14 wishes received:

  Farid MOFASAD

June 18, 2010 at 8:54 AM

GUA DAH ADA DAH!!!

PAPERHAL SHARING IS CARING!!!

WEEEEE~


>>_____________<<



...
SELAMAT PAGI!!!! DIEGO FARID MARADONA DISINI!!!
>>_______<<

  ~suNshiNe~

June 18, 2010 at 9:32 AM

selalu berangan nak boh linkwithin ni..tapi mls nak godek2...
tapi bila baca n3 ni rasa cam senang jer nak buat..
skrg dah ada...

cuba try my new linkwithin..

thanks for sharing..

  princeduyong

June 18, 2010 at 10:18 AM

bagus..bagus.. :)

  Hunny Maldini

June 18, 2010 at 10:54 AM

tengs 4 d info psl linkwithin nih.hakkh

  LaNuNsepet

June 18, 2010 at 11:02 AM

zither slalu ade jer yg best2.. tq zither

  nas

June 18, 2010 at 11:23 AM

kurang fahan pasal link withn tue..huhu

  Xeera Nazira

June 18, 2010 at 11:34 AM

apsal x jd perubahan pape pun utk tukar title widget? =.="

  zither

June 18, 2010 at 11:41 AM

xeera ; biar saya tengokkan okay.

nas ; tak fungsinya kah? ohh saja je tu..he hee

  nas

June 18, 2010 at 11:53 AM

ziether....ade ar shoutbox saya...ade kat tepi kanan...terselit....cm awak gak...tapi kalo intenet lembab...xnampak la...adess...huhu

  Bukan Kerna Nama

June 18, 2010 at 12:28 PM

THANX zither! hoho meow

  ✿ emazwan ✿

June 18, 2010 at 2:11 PM

bagus bagus . sharing is sexy ! HAHA ;)

  Boey

June 18, 2010 at 5:40 PM

hi zither... shoutbox ko xdpt bukakla nnt cek ok...

nak tanyela, camane kalau kita da ter set link within tu ada 3 je, kita nak ubah jadi 4 atau 5, da try buat balik tp jadi 3 jugak taw tak camane? my page is finalboey.blogspot.com

lastly, sokong kewangan kamu, jgn lupa sokong kewangan saya juga ye hehe :D

  z@h1n~

June 18, 2010 at 8:20 PM

thanx for the tutorial~
:)

  Una Ulala

June 18, 2010 at 10:40 PM

this post really helpful! thanks yah! ;)

Related Posts with Thumbnails