Bila Itik Tanya, Saya Pun Jawab :)

Easy, ini dia soalan itik tersebut. Har3..




Dan ini adalah jawapannya.


 


Second Ta'aruf with MR. BACKLINK (^_^)


 

Backlink penting untuk sesuatu blog malah untuk mana-mana website pun, lebih kurang macam satu blog yang merekemenkan blog kita kepada orang lain. Backlink ni secara langsung meningkatkan trafik ke blog.. So, bila backlink banyak, trafik pun tinggi, kesannya ranking blog (PageRank) kita akan meningkat. Boleh faham setakat ni kan?


 

Setiap enjin carian menggunakan spy bot atau dinamakan web crawler untuk mencari data-data tertentu mengikut keyword yang dimasukkan oleh pengguna. Dengan cara inilah website berkaitan akan diindeks dan dipaparkan sebagai hasil carian.


 

Untuk mendapatkan backlink, terdapat cara lain selain yang pernah saya listkan di sini iaitu dengan meninggalkan komen di satu blog dan disertakan dengan kod HTML ini:


 

<a href="URL blog">nama blog</a>


 

Apabila kod ini ditinggalkan secara tak langsung memberikan backlink dari blog yang tadi. Sangat-sangat berguna untuk meningkatkan ranking blog kita, tahu? Saya tak cuba lagi, tapi boleh cuba dari sekarang. Bhaha.


 


 

Apa itu NoFollow?


 

NoFollow ialah satu kod dalam blogger setting yang secara automatik menghalang spy bot atau web crawlers (apa itu web crawlers? Refer di atas, bold biru) daripada mengindeks link blog kita ke dalam hasil carian.


 

Tujuan asal kod ini ialah untuk menghalang spamming, tapi dengan NoFollow, nak bagi senang faham, ia mengurangkan potensi blog untuk menjadi popular. Ha lebih kurang macam tulah. Ayoyo.. pening ea.. Take it slow and easy okay.. Kena rajin-rajin kalau nak berjaya betul tak?


 


 
Apa pulak beza dengan DoFollow?


 

DoFollow ni pulak berlawanan dengan NoFollow, ia memberikan backlink terus kepada commenter blog (iaitu kita) dan hasilnya, trafik naik dan link blog lebih mudah diindeks oleh web crawler untuk tergolong dalam hasil carian. Atau lebih familiar kita panggil, Search Engine Optimization (SEO).


 

Beza setting NoFollow dengan DoFollow ialah:


 

<a href="URL BLOG" rel="nofollow">nama link/ blog</a>


<a href="URL BLOG" rel="dofollow">nama link/ blog</a>


 


 

Macam mana nak buat blog kita ada DoFollow?


 

Kalau nak remove NoFollow boleh remove kan dia terus macam kat sini, atau tak pun ganti "nofollow" dengan "dofollow". Tapi hasilnya still sama. Okay?


 

Untuk mendapatkan backlink dari komen yang kita dropkan, tak perlu susah-susah linkkan URL blog kat isi komen. Memadai hyperlink URL blog di nama, macam biasa-biasa kita buat tu.. Ceh3.Itu saja yang saya faham setakat ni, masih belajar lagi. Hehehe saja nak kongsi.. (^__^)


 

*update, pertanyaan dari Encik Tikus


Baung  buang  rel="nofollow"  selepas kod ini:


<a expr:href='data:backlink.url'


Okay.

 



6 wishes received:

  Syira ITIK KEJ♥M

June 6, 2010 at 2:05 PM

THANKS ZITHER!!!! ANDA SANGAT RAWKS KERANA MENJAWAB PERTANYAAN SAYA! MALAH KASI INFO YG SANGAT BERGUNA KEPADA PEMBACA PULA...

:D HEBAT!ITIK HENDAK CUBE SEKARANG!

  Encik Tikus

June 6, 2010 at 2:24 PM

thanx ya ! tengah cuba skrg :P

  ~Ann~

June 6, 2010 at 2:25 PM

wahhhhhhhhhhh... baru tau... da buat..

  stuck

June 6, 2010 at 2:38 PM

hahaha..
bru sye taw...
trimaz!!
=))

  cikgadis konfiuss

June 6, 2010 at 4:53 PM

ohh thank~! hehe

  aainaa

June 6, 2010 at 10:04 PM

errr thanks neway nk testing.

Related Posts with Thumbnails