Beware of Facebook Silent Hackers

Style zaman sekarang orang semua berpusu-pusu nak ada facebook, yang lebih advance punya pengalaman kat facebook ni masing-masing friends dah sampai tahap beribu (macam artis kot?).

Sekarang ni famous punya style ialah create group yang tah hape-hape. Betul tak

Contoh group tah hape-hape, "CARA-CARA HACK FACEBOOK KAWAN" atau "CARA-CARA DAPATKAN PASSWORD RAKAN-RAKAN DENGAN URL" dan bla3...

Okay let me tell you what, kalau awak dah like group ni, sah-sah memang kena tipu. Saya pernah kena yang pasal hack tu.. Bhaha =P Selalunya group macam ni akan suruh kita invite semua member untuk dapatkan info tentang 'perkara' tu.. but it actually turned out nothing! Memang penipu gila.

Contoh ini ;


Syarat-syarat untuk mengetahui 'rahsia' tersebut ialah: mesti invite semua friend dalam list kita. And tunggu mesej tentang cara-caranya untuk sampai ke inbox.

Seriously, kalau sampai libatkan inbox memang bahaya. It's a scam. Saya pernah google sendiri cara-cara untuk hack facebook orang (he he he..) dan saya berjaya jumpa cara yang betul, cuma.. kena bayarla.. *sigh.


Apa yang saya dapat dari hasil pencarian saya itu ialah, ada 2 cara:

1. Pertama, gunakan satu software (saya pun dah tak ingat software apa namanya..) tapi untuk succeed betul-betul dengan cara ni, we have to pay. Duhh. Saya tolak mentah-mentah!

2. Kedua, menggunakan kaedah phishing. Apa itu phishing? Phishing ialah satu cara yang menipu awak dan saya untuk mendedahkan maklumat-maklumat peribadi melalui kaedah spam. Tak faham?

>> mudahkan cerita, si hacker A ni hantar mesej spam pada si jujur B dan apabila si jujur B ni bukak mesej tu, si hacker A boleh curi maklumat peribadi B termasuklah password bagi email yang sedang digunakan B itu. A dan B adalah satu nama sangat romantik.

>> so, bila password email dah kena kantoi, sah-sahla password bagi site yang lain pun akan kantoi jugak betul tak? Kan? Macam myspace, facebook, twitter, formspring, bla bla bla.. Aargh takutnya! Tengok, betapa senangnya nak hack orang. Faham tak apa perkaitannya di sini? "Lihat inbox untuk melihat cara-caranya". Bahaya okay. Bahaya.


Tapi cara phishing ni pun saya tolak mentah-mentah sebab peninglah nak buat! Hihi..


Kita join group ni sebab kita nak hack facebook orang, beria-ia. Kang tak pasal-pasal kita pulak yang kena hack dek excited sangat nak kacau hidup orang.

Moralnya.. jangan mudah tertarik dengan sesuatu yang menarik. =P


As the saying goes, what sounds too good to be true is indeed too good to be true.



13 wishes received:

  ✿Lovillea✿

June 3, 2010 at 9:36 PM

ehhhhh sy nye account FB penah kne hack.. email sy hbs di tukar pasword.. & lastly my account FB di tukar email & pasword n i xleh log in lgsg.. sedey2 sbb pict & fren byk...
so terpaksa creat account baru,... account lme de someone gune yg sampai skrg sy xtaw siapa...

yg pasti baru2 nie account lme sy de bls komen kt wall my fren... terkejut sgt2...

  Sya Syazana

June 3, 2010 at 9:45 PM

ya..zaman la ni rmai penipu

  zither

June 3, 2010 at 9:53 PM

@lovillea ; kasihannya awak.. takpelah...benda dah lepas kan.. lepas ni kena hati2 lah yea.. jgn bukak email yg diterget spam kcuali kalau awak tau tu email apa.. kesiannya awak.. :(

  gades ain

June 3, 2010 at 10:48 PM

yeahh! sgt takot dgn hacker. FB kwn ain pernah kene hack,den org tuh update status ntah pape. bhy bhy!

  Encik Tikus

June 3, 2010 at 11:38 PM

tu lah group2 macam nih semua annoying jee. peace :)

  zxara

June 4, 2010 at 6:48 AM

hoho.. siap ade google care2 bak hack FB eh.. :P

  ✿ emazwan ✿

June 4, 2010 at 10:57 AM

HAHA :D ema pon join group tu walaupon ema tahu mende tu tipu jr ;p

  marina anakcikbob

June 4, 2010 at 11:12 AM

yup..menyampah la dengan hackers.
xde keje lain ke?
diorg membuatkan dunia jd kecik smp xtau nak ke mana.
ke sana ade hackers,ke cni ade hackers.
try to understand what MYOB means laa..
(mind your own business)
ish3..

  ☻UsaGi NaNa☻

June 4, 2010 at 12:00 PM

cmne lak nk tau org tuh komen ke x??

  zither

June 5, 2010 at 4:47 PM

usagi nana ; err.. saya tak tau nak jawab awak apa.. eheheh..


to all yg dh comment ; hati-hatilah dgn penipu zaman sekarang ni.. kt cyber world lagi ramai penipu okay.. beware ! >.<

  hana

October 16, 2010 at 10:47 AM

tak semestinya hackers tu jahat,.
u all kena tau gak hackers jenis yang mcm mn?ape tujuan die,.
nk tau pasal hackers melayu join site ni http://www.silenthackers.com

  sham

October 16, 2010 at 10:49 AM

tak semestinya hackers tu jahat,.
u all kena tau gak hackers jenis yang mcm mn?ape tujuan die,.
nk tau pasal hackers melayu join site ni http://www.silenthackers.com
nway sebenarnya mmg byk hackers yg x elok perangai die,.hihihi

  Riezale M Shaiful

July 1, 2011 at 6:54 AM

tu bukan phishing lah . phishing ialah menggunakan fake login page untuk memperdayakan mangsa . bila mangsa LOGIN pada fake login page tersebut , pemangsa dapat maklumat yg telah diisi oleh mangsa .

Related Posts with Thumbnails